Kako iskoristiti ostatke tepisona


U nastavku Vam donosimo pet kreativnih ideja na koji način možete iskoristiti ostatke od rezanja tepisona!

U često slučaja kada odlučite neki dio prostorije obložiti tepisonom, dogodi se da kod ukrajanja tepisona po željenim mjerama ostane po koji komad otpada ili restla. Razlog tomu su standardne širine rola tepisona koje su uglavnom 4 metra, a koje se moraju uračunati u cijenu iako bi vama možda trebala manja širina, npr. 3 metra. Bili ti ostaci većih ili manjih dimenzija, svakako se daju iskoristiti. U nastavku Vam donosimo pet kreativnih ideja na koji način možete iskoristiti vaše ostatke:


1. Izrada otirača

U slučaju da su vam ostali manji komadi restlova, njih uvijek možete iskoristiti kao otirače ispred ulaznih ili sobnih vrata kako bi prostoriju lakše održavali unoseći manje prljavštine izvana. Alternativno, tepisone koji su izrađeni od mekših vlakana možete iskoristiti i kao kupaonske otirače jer takvi dobro upijaju vodu. Tepison se lako izrezuje škarama tako da se sami možete poigrati s izrezivanjem oblika otirača prema vašoj volji. Ako želite da vam otirač urednije izgleda uvijek ga možete odnijeti u obližnju trgovinu podnih obloga i porubiti. Cijene rubljenja se kreću oko 4-5 kn po metru dužnom, a za manje količine možda vam rubljenje neće ni biti naplaćeno.


2. Tepisi za automobil

Ako su vam postojeći tepisi u autu već pomalo istrošeni, od manjih ostataka tepisona možete sami oblikovati nove tepihe kojima ćete ih zamijeniti. Ako se želite poigrati i osvježiti unutarnji izgled automobila s bojama, nove tepihe možete obrubiti i u kontrastnoj boji konca. Oni mogu biti i samo privremeno rješenje dok perete i sušite originalne tepihe. U svakom slučaju zadržavati će vlagu i prljavštinu i time pomoći pri lakšem održavanju.


3. Gazišta za stepenice

Ukoliko vam je ostao veći, a uži ostatak tepisona, od njega možete oblikovati gazišta za stepenice. Gazišta, osim što estetski unose toplinu i nadopunjuju izgled vašeg stubišta, imaju još jednu važnu prednost – protukliznost. Pri oblikovanju gazišta najprije markerom na poleđini iscrtajte oblik gazišta kakav želite (polukružni ili pravokutni), zatim komad savijte na pola i prema iscrtanom obliku izrežite tepison pomoću škara. Pri iscrtavanju oblika nemojte zaboraviti uračunati par centimetara koji idu na padajući dio stubišta. Finalne oblike odnesite na rubljenje i zatim pomoću obostrano ljepljive trake pričvrstite na stubišta. Izrezivanje gazišta možete prepustiti i stručnim trgovcima koji će to učiniti uz određenu naknadu.

4. Izrada staza


Veće i uže komade restla možete iskoristiti i kao tepih staze za kuhinju, hodnik, blagovaonicu, spavaću sobu ili kupaonicu. Ako imate veću dužinu ili više dužih komada, porubite ih i upotrijebite kao garniture u spavaćoj sobi tako što ih postavite sa svake strane kreveta. Za ovakve komade imate bezbroj mogućnosti za dekoriranje vašeg doma.


5. Izrada tepiha 


Kod ukrajanja tepisona mogu vam ostati restlovi u većim dimenzijama koje možete dati obrubiti na licu mjesta u trgovini i iskoristiti kao tepih u bilo kojem dijelu Vašeg doma. Veće dimenzije najbolje je upotrijebiti u dnevnom boravku ili blagovaonici ispod stola. Ako su vam ostale nešto manje dimenzije njima možete ukrasiti određeni dio u vašem domu. Obzirom da strojno rađeni tepisi dolaze u standardnim dimenzijama ovisno o dobavljaču, ako vam te iste dimenzije ne odgovaraju, Vaše tepihe možete dati iskrojiti iz tepisona prema točnim mjerama koje bi odgovarale u vašem prostoru.

U svakom slučaju, kada naručujete tepison i ukrajate ga prema svrsi i dimenzijama koje su vam potrebne, trgovci će izračunati ukrajanje tepisona prema najboljoj soluciji, odnosno onoj koja će ostaviti najmanje otpada. Tada ćete znati kolike su dimenzije restlova koji vam ostaju, a pomoću ovih kreativnih ideja ili savjeta trgovaca iskoristite ih prema vašim potrebama. Kako biste bili potpuno zadovoljni, porubite vaše iskorištene restlove s odgovarajućim ili kontrastnim koncem!Za sve dodatne informacije i savjete slobodno nas kontaktirajte putem mail adrese podne-obloge@interijermarko.hr ili pozivom na broj 035/400-175. Rado ćemo vam pomoći! 


Tagovi tepison
Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac
close Košarica
close Košarica

Registracija novog računa

Već imate račun?
Prijavite se Ili Restiraj lozinku