Savjeti kako pravilno postaviti i odabrati veličinu tepiha

Tepih može biti ključan element u uređenju vašeg doma i znatno utjecati na cjelokupni izgled prostorije u koju ga postavljate. Pravilno postavljen tepih učinit će da vaš prostor izgleda skladno. Međutim, ako tepih postavite na krivi način i odaberete pogrešnu veličinu, sve zajedno može djelovati neskladno i narušiti estetiku prostorije.
U nastavku pogledajte jednostavne ilustracije i pročitajte korisne savjete o tome kako pravilno postaviti tepih u svakoj prostoriji vašeg doma i prema tome odabrati odgovarajuće dimenzije da bi se postigao željeni vizualni i funkcionalni učinak.

Postavljanje tepiha u spavaćoj sobi

Spavaća soba je mjesto za opuštanje i poželjno je u njoj stvoriti ugodnu atmosferu. Jedan od elemenata s kojima ćete postići udobnost je i tepih. Stoga, važno je i pravilno ga pozicionirati da bi imao i funkcionalnu namjenu.
Postoji nekoliko načina kako to može izgledati. 


Na prvoj opciji naše ilustracije tepih je položen ispred noćnih ormarića i dublje ispod kreveta, tako da se prostire barem 30-50 cm sa svake strane kreveta (odnosno koliko vam prostor dozvoljava). Ovo je klasična i sigurna opcija koja će vam pomoći definirati prostor za spavanje i pružiti meku podlogu na koju možete stati kad ustanete iz kreveta.
Druga opcija je da tepih postavite skroz ispod kreveta i noćnih ormarića, odvajajući time zonu za spavanje. Ova opcija može stvoriti luksuzan i kohezivan izgled, ali svakako odaberite veličinu tepiha na koju će stati sav namještaj, a da ne izgleda skučeno. Ovaj način je idealan za prostrane spavaće sobe u kojoj se nalazi još odvojenih „zona“ (npr. kozmetički stol, walk in ormar i sl).

U spavaćoj sobi se ne mora nužno koristiti samo jedan veliki tepih. Ukoliko je vaš krevet spušten do poda, savjetujemo da izaberete garnituru tepiha s kojima bi se krevet uokvirio sa svih strana, ili samo s bočnih, kako je i prikazano na nižoj ilustraciji. U tom slučaju biraju se tepisi manjih dimenzija s bočnih, i nešto veći s vanjske strane kreveta. 


Postavljanje tepiha u dnevnom boravku

Dnevni boravak je srce doma, mjesto gdje se okupljamo s prijateljima i obitelji, gledamo televiziju i opuštamo. U ovoj prostoriji najviše ulažemo u estetiku i funkcionalnost kako bismo ju učinili komfornom i istaknuli svoj osobni stil, te je stoga jednako važno pravilno pozicionirati i odabrati pravu veličinu tepiha kako bi kompletirali ciijelokupni izgled i formu. Na sljedećoj ilustraciji prikazujemo četiri različite opcije za postavljanje tepiha u dnevnoj sobi.

Prva i najčešća opcija je postavljanje tepiha ispod prednjih nogu sjedećeg namještaja. Time se postiže povezana zona za sjedenje. Za veće dnevne boravke preporuča se izabrati tepih koji će biti dovoljno velik da obuhvati i stražnje noge namještaja, no pri tome treba voditi računa da tepih ne dodiruje zid, već da od njega bude udaljen minimalno 20-30 cm. Ovim načinom stvara se formalniji i luksuzniji izgled, a ujedno se dobiva i veća površina udobnosti.  

Treća opcija je da tepih postavite ispred nogu namještaja, što može dobro poslužiti ako imate manji prostor i ne želite da tepih nadvlada prostoriju. Svakako uzmite u obzir da tepih ne bude previše udaljen od namještaja kako bi vam noge uvijek mogle biti na tepihu. Zadnja opcija prikazuje odabir pravog oblika tepiha, odnosno onog koji prati linije namještaja. Dakle, ukoliko je stolić za kavu okrugli, poželjnije je i estetski privlačnije odabrati tepih istog oblika i obratno. 

Postavljanje tepiha u blagovaonici i kuhinji

Za blagovaonicu vrijedi jedno pravilo, a to je da tepih bude dovoljno velik da kada se stolice izvuku i dalje ostanu na tepihu. U protivnom, dolazi do zapinjanja stolice i tepiha svaki puta kada bi ju uvlačili prema stolu, što može biti i zamorno.

Također isto pravilo kao i kod dnevnog boravka, a možda i još važnije vrijedi za blagovaonicu (jer se radi o većem komadu namještaja) - ovisno o obliku blagovaonskog stola, odaberite i tepih istog oblika. Okrugli će najbolje pristajati uz okrugli stol, dok četvrtasti za isti takav oblik stola.

Za sve kojima je potrebna dodatna udobnost pod nogama prilikom pripreme hrane, tu su tepisi koji će ujedno dodati dašak boje i strukture u kuhinji. U samom postavljanju nema velike filozofije – kao i prema ilustraciji, odaberite stazu ili tepih koji dimenzijama (širinom i dužinom) prati kuhinjske elemente.

*Dodatan savjet: kod odabira tepiha za kuhinju i blagovaonicu, iznimno je važna i funkcionalna strana tepiha. Prema tome, odaberite materijale tepiha koji se jednostavno održavaju i po mogućnosti mogu prati. 

Pogreške koje treba izbjegavati

U našoj zadnjoj ilustraciji prikazujemo neke od najčešćih pogrešaka kada je u pitanju postavljanje tepiha. To uključuje postavljanje tepiha koji je premalen ispod stolića za kavu, što može učiniti da tepih izgleda kao naknadna misao, a ne kao promišljen izbor. Tim načinom nije se iskoristio niti funkcionalni niti estetski potencijal koji tepih može pružiti.
Još jedna pogreška je postavljanje okruglog tepiha ispod četvrtastog stolića za kavu, što može izgledati neusklađeno. Postavljanje okruglog tepiha ispod kvadratnog stola za blagovanje ili četvrtastog tepiha ispod okruglog stola za blagovanje također može učiniti da soba izgleda neuravnoteženo i asimetrično.

Odabir prave veličine tepiha

Kako biste odabrali pravu veličinu tepiha, razmislite o veličini sobe, rasporedu namještaja i cjelokupnom stilu prostora. Općenito pravilo je odabrati tepih koji je dovoljno velik da stane ispod cijelog namještaja u sobi ili barem prednjih nogu namještaja. To će pomoći u stvaranju uravnoteženog izgleda. Međutim, ako imate manji prostor ili puno namještaja, možda biste trebali odabrati tepih koji je dovoljno velik da stane u središte sobe, ostavljajući nekoliko centimetara prostora oko rubova.

Naše ilustracije vam mogu biti polazišna točka za određivanje željene pozicije tepiha u odnosu na namještaj, a nakon što se odlučite koja vam opcija najviše odgovara, obavezno u svom prostoru premjerite dio poda koji biste prekrili tepihom i na taj način nikada nećete pogriješiti s odabirom prave veličine.

Tagovi tepih
Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac
close Košarica

Registracija novog računa

Već imate račun?
Prijavite se Ili Restiraj lozinku