Tepisoni - koji odabrati i kako ih postaviti

Tepison je topla podna obloga koja se koristi za pokrivanje većeg dijela prostorije, ili pak cijele prostorije od zida do zida. Izrađuje se od različitih materijala, boja i dezena, a može se pronaći u rolama širine dva, tri, četiri, pa čak i pet metara. Za razliku od tepiha koji se mogu kupiti po gotovim dimenzijama, tepison je idealan odabir ukoliko vam prostor zahtijeva mjere koje su izvan standardnih dimenzija tepiha.

U nastavku pročitajte koja je osnovna namjena tepisona, koja vrsta tepisona odgovara pojedinoj prostoriji, kako prepoznati njegovu kvalitetu i sve što trebate znati o postavljanju tepisona u prostoru.

Namjena tepisona

Obzirom da se tepisoni izrađuju od tekstilnih materijala ( polipropilena, poliestera i sl.), njihovom primjenom postiže se osjetna toplina u prostoru. U stambenim objektima koji zbog svoje konstrukcije imaju lošu toplinsku izolaciju, postavljanje tepisona pridonijeti će zadržavanju topline i učiniti prostor toplijim i udobnijim mjestom za boravak.

Osim što su dobar toplinski izolator, tepisoni su i odličan zvučni izolator. Poleđina tepisona koja je izrađena od tkanine filc dodatno pomaže pri apsorbiranju zvuka u prostoru. Tepisoni također mogu poslužiti kao zaštita ili za prekrivanje postojeće podne obloge.
Uz sve to, široka ponuda ovih toplih podnih obloga omogućava Vam da dekorirate prostor po vašoj želji i time postignete ugodniji i topliji ambijent u domu.

Kakav tepison odabrati

Tepisoni se izrađuju od vlakana polipropilena, poliestera i poliamida, te kombinacija istih. Polipropilen i poliester su najčešći materijali koji se koriste u izradi, dok se poliamid koristi za tepisone namijenjene poslovnim prostorima i ostalim prostorima koji zbog svoje namjene zahtijevaju specifična svojstva tepisona (otpornost, svojstvo nezapaljivosti i određene certifikate). Poleđina tepisona izrađuje se od tkanine filc, koja pridonosi boljoj toplinskoj i zvučnoj izolaciji, od mrežice koja je najčešće u kombinaciji s poliamidnim tepisonima, ili od gume.

Postoje tri načina tkanja koja se koriste u izradi tepisona. Jedan način izrade je tzv. bukle izrada, odnosno tkanje tepisona na način da su petlje zatvorene. Takvi tepisoni se izrađuju od polipropilena ili poliamida, niskog su flora i kruti na dodir, vrlo otporni i jednostavni za održavanje. Idealni su za postavljanje u poslovne prostore i kućanstva, osobito u kuhinje i blagovaonice gdje je veća prohodnost.

Drugi način izrade su tepisoni šišanog flora (vlakana) koji se mogu pronaći u različitim debljinama. Izrađuju se od polipropilena i/ili poliestera, mekani su na dodir i više pridonose toplini u prostoru. Idealan su odabir za spavaće sobe, dječje sobe, dnevni boravak i ostale prostore u kojima želite postići udobnost i toplinu.

Treći način su iglani tepisoni koji su niskog flora i oštriji na dodir, a koriste se za vanjsku upotrebu. Takvi tepisoni su otporni na vodu i vlagu, te poneki u svom sastavu imaju UV zaštitu koja omogućava da boja i materijal ne mijenjaju svojstva pri dugotrajnom izlaganju suncu. Dobro su rješenje za terase ( iglani tepisoni s UV zaštitom), hodnike i kancelarije.

Kvaliteta tepisona određuje se prema količini vlakana koja se koristi po kvadratu površine istog, a izražena je u mjernoj jedinici gram/m2.  Što je više vlakana korišteno, tepison je bolje kvalitete. Kvalitetu tepisona lako je prepoznati čim ga vidite i osjetite. Kod gustig tepisona visokog flora kvaliteta je neupitna, međutim ako bi vama odgovarao tepison koji nije velike debljine, kvalitetu uvijek možete prepoznati po gustoći tkanja.

Postavljanje tepisona

Ukoliko niste angažirali stručnu osobu/podopolagača za postavljanje tepisona u prostoriji od zida do zida, sljedećih par smjernica mogu vam pomoći da to učinite sami:

1. Izmjerite prostoriju na način da premjerite sve dužine zidova u njoj. Ukoliko Vam suprotne strane zidova nemaju istu mjeru znači da prostor nije pod pravim kutom. U tom slučaju birajte dimenziju strane koja je duža i prema njoj naručite mjere tepisona. 


2. Tepison se može lijepiti na postojeći pod, ali i ne mora. Prije samog postavljanja tepisona, podloga mora biti u potpunosti ravna i suha. U slučaju da na podlozi imate neravnine i pukotine, prethodno ih izravnajte masom za poravnavanje. Ako se odlučite lijepiti tepison, najprije dobro očistite postojeću podlogu kako bi utrošili manje ljepila prilikom postavljanja. Ukoliko ga ne planirate lijepiti cijelom površinom, već samo na spojevima, to možete učiniti pomoću obostrano ljepljive trake ili univerzalnih ljepila (naša preporuka: UZIN KE 570 ljepilo za sve vrste tekstilnih podnih obloga).


3. Ako želite da vam i lajsne za zid budu od materijala tepisona, u tom slučaju trebate naručiti dodatni materijal tepisona u trakama širine između 6-8 cm i dužine u ukupnom zbroju svih dimenzija zidova na koje se postavljaju, te lajsnu za tepison koja je obostrano ljepljiva. Najprije se nalijepi lajsna na zid i zatim trake od tepisona na lajsnu. U slučaju da želite samo tepison bez lajsni onda savjetujemo da porubite krajeve tepisona kako bi urednije izgledao.

Ukoliko vam zbog mogućeg rezanja tepisona ostane koji komad viška, uvijek ga možete iskoristiti za neki drugi dio vašeg doma. Ideje što učiniti s ostacima možete pročitati u našoj temi „ Kako iskoristiti ostatke tepisona“ .

Za sve dodatne informacije i savjete slobodno nas kontaktirajte putem mail adrese podne-obloge@interijermarko.hr ili pozivom na broj 035/400-175. Rado ćemo vam pomoći! 

Tagovi tepison
Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac
close Košarica

Registracija novog računa

Već imate račun?
Prijavite se Ili Restiraj lozinku